hypotheekcomputer logo

Tips

Voorwaarden

Let bij de keuze van de hypotheek niet alleen op de rente, maar ook op de voorwaarden van de hypotheek. Hieronder wordt een aantal punten genoemd waarop u zou kunnen letten.

  • Verhuisfaciliteiten. Kunt u de rente van de lopende rentevastperiode van uw huidige hypotheek meenemen naar uw nieuwe huis? Kan de hypotheek door blijven lopen als u tijdelijk geen eigen huis heeft, maar een woning huurt?
  • Vergoeding over het bouwdepot in het geval van nieuwbouw. Bij de meeste geldverstrekkers is de rente die u over het bouwdepot moet betalen gelijk aan de hypotheekrente. Bij sommige geldverstrekkers is dit echter 1 procent lager dan de hypotheekrente. Tijdens de bouwperiode betaalt u dus over het nog niet opgenomen gedeelte van de hypotheek 1% rente. Dit kan bij een lange bouwperiode oplopen tot een behoorlijk bedrag!
  • Onder welke voorwaarde is boetevrij af te lossen? Let hierbij op welk bedrag jaarlijks boetevrij is af te lossen.
  • Wanneer de rente op het moment van overdracht bij de notaris lager is dan die in de inmiddels getekende offerte, geldt dan de lagere rente?
  • In sommige gevallen kunt u te maken krijgen met een opslag op de hypotheekrente, bijv. als u na de eerste rentevaste periode de rente opnieuw wilt vastzetten.
  • De opslag of korting op de rente is afhankelijk van de verhouding van het hypotheekbedrag ten opzichte van de executiewaarde. Bij nieuwbouwhuizen mag ook het meerwerk (meestal tot een bepaalde maximum bedrag of percentage) worden meegerekend bij de prijs van het huis. Het loont de moeite om dit zelf ook nog even na te rekenen!
ramen balkons flat

Rente aftrek

Uw hypotheekrente kunt u aftrekken in box 1. Hierbij geldt een maximum van 30 jaar. Denkt u eraan dat u niet alleen uw hypotheekrente kunt aftrekken, maar ook de kosten van het hypotheekadvies, de notariskosten en dergelijke. Zie belastingdienst. Het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken wordt vanaf 2020 in stappen van 3% per jaar te verlaagd totdat het basistarief (37%)is bereikt in 2023.

Eigenwoningforfait

Wanneer u een eigen woning heeft, moet u een bepaald percentage van de WOZ-waarde van uw woning bij uw inkomen optellen in box 1. Dit is het eigenwoningforfait. Voor actuele percentages: zie belastingdienst. Wanneer het bedrag dat u aan eigenwoningforfait zou moeten betalen meer is dan het hypotheekrentebedrag dat u aftrekt, hoeft u dit tot nu niet op te geven bij de belastingdienst. Dit zal het geval zijn als u geen of een kleine hypotheek heeft.
Vanaf 2021 moet iedereen die tot nu toe geen eigenwoningforfait hoefde op te geven een gedeelte van het eigenwoningforfait bijtellen. Dit gaat wel in stappen. Elk jaar moet er 1/30 meer van het eigenwoningforfait worden opgegeven.


Door op "OK" te klikken geef je Hypotheekcomputer toestemming om met cookies gegevens op te slaan en verder te verwerken conform ons privacy- en cookiestatement.


AfwijzenOK